Η δολοφονία του καθηγητή Αγγελίδη στο Αγρίνιο από δύο μαθητές « Aitoloakarnania 247

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

ΤΟΠ NEWS

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Η δολοφονία του καθηγητή Αγγελίδη στο Αγρίνιο από δύο μαθητές

Κατηγορία Αγρίνιο στις   6:20 π.μ.  |  Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

aggelidis

Ο καθηγητής Δημήτρης Αγγελίδης.
Περιοδικό: Ρίζα Αγρινιωτών

Αιτία η αποβολή επειδή κάπνιζαν και έπαιζαν χαρτιά

Ένα πρωτόγνωρο συμβάν ακόμα και για τις μέρες μας είχε συνταράξει όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και το Πανελλήνιο στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν η δολοφονία του διακεκριμένου καθηγητή του μοναδικού τότε  Γυμνασίου Αγρινίου αλλά  και συγγραφέα Δημήτρη Αγγελίδη από δύο μαθητές του.

Ο Δημήτρης Αγγελίδης εκτός από εκπαιδευτικός δημοσίευε επιστημονικά άρθρα σε αναγνωρισμένα περιοδικά της εποχής ενώ είχε συγγράψει το βιβλίο «Φιλολογικά» το 1897. Το ίδιο έτος είχε πολεμήσει ως εθελοντής στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1905  προήχθη σε καθηγητή στο Γυμνάσιο Αγρινίου. Είχε σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο. Η σταδιοδρομία του όμως δυστυχώς διακόπηκε από ένα αναπάντεχο τραγικό γεγονός. Όπως περιγράφει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στο περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών  καθώς ο καθηγητής έκανε τον περίπατο του συνάντησε δύο 15χρονους μαθητές να καπνίζουν και να παίζουν χαρτιά. Όντας  αδιανόητο για τα ήθη της εποχής,  τους επέπληξε και την άλλη ημέρα ο σύλλογος διδασκόντων τους έδωσε τριήμερη αποβολή.

Οι 15χρονοι μαθητές δεν του το συγχώρεσαν. Τον παραμόνευαν έξω από το σπίτι του και καθώς ανέβαινε τη σκάλα δέχτηκε τα φονικά πυρά των δύο 15χρονων.  Οι δύο μαθητές συνελήφθησαν. Φυσικά αποβλήθηκαν από όλα τα σχολεία του Ελληνικού κράτους και καταδικάστηκαν σε δίκη που έγινε στην Πάτρα σε ισόβια. Το πρακτικό του συλλόγου για το τραγικό συμβάν ήταν καταπέλτης για τους δύο μαθητές ( δείτε εδώ)

Προς τιμή του αδικοχαμένου καθηγητή προτάθηκε να δοθεί όνομα δρόμου στην πόλη του Αγρινίου.

Πηγές: Περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δημήτρης Αγγελίδης 1867-1906, μια τραγωδία




Πηγή: agrinionews.gr , agriniomemories.blogspot.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html